Stramberk en Stramberk-oren

Štramberk is een sprookjesachtig stadje in het Moravisch-Silezië van Tsjechië. Walachije en Beskiden zijn bezaaid met groene hellingen, houten huizen, authentieke folklore en een heerlijke regionale keuken. Štramberk, gelegen in het hart van deze regio, heeft charmante straatjes en houten huizen uit de 18e en 19e eeuw. De stad wordt daarom ook wel de "wieg van Walachije" genoemd. De stad zit boordevol geschiedenis, prachtige architectuur en het staat bekend om de lekkernij met de bijzondere origine: de Stramberk-oren.

Stramberk en de Truba-toren, Foto: MARK BBDO, CzechTourism

Geschiedenis van Stramberk.

Stramberk is een stad vol geschiedenis en cultuur. Gelegen in de regio van Moravië-Silezië, is het een van de oudste steden in Tsjechië. Haar geschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw, toen het een belangrijk handelscentrum werd dankzij haar strategische ligging aan de oude handelsroute tussen Polen en Hongarije. Vandaag de dag is Stramberk een pittoreske stad die bekend staat om zijn middeleeuwse architectuur en historische monumenten, zoals het Stramberk Kasteel en de St. Jacobus de Meerdere kerk. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en erfgoed, is Stramberk een must-see bestemming in Tsjechië.

Gekleurde en houten huisjes van Stramberk

De gekleurde en houten huisjes van Stramberk zijn een uniek gezicht in Moravië, Tsjechië. Deze kleine stad, gelegen aan de voet van de Beskiden, staat bekend om zijn traditionele architectuur die dateert uit de 18e eeuw. De huizen zijn gebouwd met houten balken en hebben kleurrijke gevels die variëren van pasteltinten tot heldere rode en blauwe tinten. Een wandeling door de straten van Stramberk is als een reis terug in de tijd, waarbij elke hoek nieuwe visuele verrassingen biedt. De huisjes hebben niet alleen esthetische waarde, maar dienen in het verleden ook als defensieve structuren tegen invasie. Al met al is Stramberk een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en geschiedenis.

Stramberk, Foto: Vydavatelství MCU, CzechTourism

De Truba-toren

De Truba-toren is een indrukwekkende verschijning in het pittoreske stadje Stramberk. Het is slechts tien minuten lopen door de kronkelige straatjes om de voet van de toren te bereiken. Eenmaal bovenaan de toren word je beloond met een spectaculair uitzicht van 360 graden over de omgeving. Het is werkelijk adembenemend om de met kleurrijke huizen dichtbebouwde daken en kronkelende rivieren te aanschouwen. De toren zelf is ook erg interessant om te bekijken. Het werd gebouwd in de 14e eeuw en heeft sindsdien vele historische gebeurtenissen meegemaakt. Een bezoek aan de Truba-toren is een echte must voor iedereen die Stramberk bezoekt!

Truba-toren, Foto: Rybarmarekk, CzechTourism

Bierspa in Stramberk, Tsjechië

In het charmante stadje Stramberk in Tsjechië ligt de brouwerij van Bierspa. Het enthousiaste team van deze brouwerij produceert al jarenlang uitstekende speciaalbieren volgens traditionele methoden. Bierspa biedt rondleidingen en proeverijen aan, waarbij bezoekers meer kunnen weten over de geschiedenis en het productieproces van het bier. Of je nu een doorgewinterde bierliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een leuke activiteit, een bezoek aan Bierspa is absoluut de moeite waard. De authentieke sfeer en heerlijke bieren zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

bier spaBierspa, Foto: Petr Polák, CzechTourism

Voordelen van een bierspa

Een bierspa kan een geweldige manier zijn om te genieten van ontspanning en verfrissing. Een van de voordelen van een bierspa is dat het bier gevuld is met vitamines en mineralen die helpen bij het kalmeren van de huid en het verbeteren van de bloedsomloop. Bovendien kan het koolzuur in het bier de poriën openen en de huid weer laten ademen. Pijnen en krampen kunnen verminderen door ondergedompeld te zijn in de verwarmde bierbaden. Het resultaat? Je voelt je herboren en verfrist. Terwijl je geniet van een heerlijk biertje, kun je ook een positieve invloed op je gezondheid hebben.

Alle voordelen op een rijtje? Natuurlijk!

  1. Bier zorgt voor een zachte en soepele huid;
  2. De vitamine B en actieve enzymen in het biergist geven je huid en haar een boost;
  3. Het hoge kiezelhoudende gehalte van de hop in het bad helpt bij het ontstoppen van je poriën;
  4. Het bierbad is goed voor je bloedcirculatie;
  5. Het bierbad relaxt je spieren en werkt ontgiftend voor je lichaam;

Voor het beste resultaat neem je minimaal één keer per maand een bierbad en spoel je je niet af na het bierbad, zodat het bier 12 uur lang de tijd krijgt in je huid te trekken...  

Stramberk-oren (Stramberski Usi)

Ben je bekend met de Stramberk-oren, ook wel bekend als de Stramberski Usi? Dit snoepgoed komt uit Tsjechië en dankt zijn naam aan de lekkernijen van de Stramberk-streek. Het zijn kleine gebakjes gevuld met een romige, zoete vulling en bedekt met poedersuiker. De vorm van het gebak lijkt op een oor, vandaar de naam.

Stramberski UsiStramberksi Usi, Foto: CzechTourismVolgens de legende namen de bewoners van Stramberk tijdens een van de aanvallen hun toevlucht tot een heuvel boven de stad, omringd door de vijand. Maar moeder natuur kreeg medelijden met hen. Een zware regenstorm brak uit en een meer vlak boven het Tartarenkamp vulde zich tot aan de rand. De moedige mensen van Stramberk groeven door de dam heen en overspoelden het kamp. In de ruïnes ontdekten ze zakken vol met menselijke oren. De Tartaren hadden ze afgesneden van hun christelijke slachtoffers om aan hun Khan te bewijzen hoeveel mensen ze hadden gedood. Sinds die dag bakken de mensen in Stramberk koekjes in de vorm van oren om het evenement te herdenken.

De Stramberk oren zijn gemaakt van een soort wafeltje van deeg, dat naar taaitaai smaakt. Volgens de Stramberkse bakker kost het jaren om de juiste hoeveelheid van meel, honing, suiker, steranijs, kruidnagel en een speciaal geheim ingrediënt, te leren kennen.

Stramberski Usi, Foto: ShutterstockStramberk-oren, Foto: Shutterstock

De Stramberk-mens uit de Sipka-grot

De Sipka-grot, is een beroemde kalksteengrot gelegen bij Stramberk in Tsjechië. Het is een van de grootste grotten in Moravië en is vernoemd naar de heuvel waarop het zich bevindt.

De grot werd ontdekt in 1881 en is sindsdien een populaire toeristische attractie geworden. Het interieur van de grot is prachtig en bestaat uit talloze stalactieten, stalagmieten en andere formaties. Het is ook de thuisbasis van een ondergrondse rivier en verschillende meren.

Tijdens een rondleiding door de grot kunnen bezoekers genieten van een adembenemend uitzicht op de ondergrondse wereld. Er zijn verschillende routes beschikbaar, variërend in moeilijkheidsgraad en duur.

De Sipka-grot is ook bekend om zijn archeologische betekenis. In 1890 werden er menselijke overblijfselen gevonden die dateren uit de prehistorie. Deze overblijfselen behoren tot de zogenaamde Stramberk-mens, die ongeveer 30.000 jaar geleden in de regio leefde. Dit maakt de Sipka-grot tot een belangrijke archeologische vindplaats en een belangrijk onderdeel van de menselijke geschiedenis in Centraal-Europa.

De ontdekking van de Stramberk-mens heeft bijgedragen aan ons begrip van de menselijke geschiedenis in Centraal-Europa en de evolutie van de mens in het algemeen. Het is nog steeds een belangrijk onderzoeksgebied voor archeologen en paleontologen, en de Sipka-grot blijft een belangrijke vindplaats van prehistorische overblijfselen.

Sipka Stramberk

Stramberk is een prachtige en boeiende stad, rijk aan cultuur, geschiedenis en landschap. Van de kleurrijke huizen langs de geplaveide straten tot de iconische Truba toren die boven alles uitsteekt, Stramberk heeft zijn bezoekers iets bijzonders te bieden. Beer Spa behandelingen ronden deze ongelooflijke ervaring af en bieden degenen die eraan deelnemen verschillende blijvende voordelen, zoals een betere bloedsomloop, een betere huidconditie en ontspanning van de spieren. En vergeet natuurlijk niet een vers Stramberk-oor te proeven- de traditionele Slavische traktatie met meer dan 500 jaar geschiedenis.

Al met al is Stramberk een ideale bestemming voor iedereen die op zoek is naar een uniek Europees avontuur.

Over de schrijver
Ik heb de prachtigste baan ter wereld. Als Copywriter en Content Marketeer kan ik bij CeskySight mijn liefde voor het creëren van teksten en verhalen kwijt, terwijl ik nauw verbonden blijf met de klant zelf. Ik houd van het ontdekken van andere culturen en ben als moeder van twee (half) Griekse dochters, nooit uitgeleerd. Er valt zo veel te ontdekken en te zien dat de eindeloze bron als perfecte inspiratie dient voor mijn schrijverswerk!
Reactie plaatsen