WIDM aflevering 5: vakantietips in Tsjechië, CeskyRaj en Hradec Kralove

WIDM aflevering 5: vakantietips in Tsjechië, CeskyRaj en Hradec Kralove

 Wat een molshopen! Ik heb het natuurlijk over de schitterende zandsteenrotsen van Český Ráj – het natuurgebied waar de eerste opdracht van Wie is de Mol aflevering 5 zich afspeelt. Een mooier decor hadden de makers van dit televisieprogramma zich niet kunnen wensen.  

 

Sowieso deden de programmamakers dit jaar goed hun best bij het zoeken naar mooie locaties, want deze hele aflevering zat er weer vol mee. Maar eerlijk is eerlijk: in een land als Tsjechië kan het wat mooie plaatjes betreft natuurlijk niet missen. Er is genoeg inspiratie voor wel zes weken vakantie! Ik neem je graag weer mee langs de hoogtepunten van deze week…

Kunst en filmlocaties

Tsjechië is geen enorm groot land, maar toch heeft het maar liefst 5 nationale parken. Nationaal Park Český Ráj is er daar één van. In het Nederlands staat dit gebied ook wel bekend als het Boheems Paradijs en het nationaal park doet die naam echt eer aan. Het is misschien wel de mooiste van de 5 Tsjechische nationale parken. In aflevering 5 van Wie is de Mol zie je waarom.

 

Het meest opvallende aan Český Ráj zijn natuurlijk de grillige zandsteenformaties. De Prachov Rotsen zijn dan ook het decor van de eerste opdracht: hier staan de kandidaten in duo’s op de rotspieken en moeten zij door schilderijen te maken zinnen aan elkaar doorgeven. Nou, laten we het maar niet over hun schilderskwaliteiten hebben, maar het gewoon houden bij wat echt mooi is. (En dat is Tsjechië, natuurlijk.)

 

Extra leuk is trouwens de opmerking van Renee. Zij noemt de Prachov Rotsen een prima plek voor Hobbits. Ze zat er niet ver naast: voor de Lord of the Rings-films maakten ze namelijk opnames in het oostelijker gelegen Adršpach. De Prachov Rotsen kun je bewonderen in de film The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe. Voor filmliefhebbers is een vakantie in Tsjechië dus ook een echte aanrader!

Onmogelijke keuzes in Hradec Králové

Na de creatieve uitspattingen in het Boheems Paradijs zien we de kandidaten terug in Hradec Králové. Deze middeleeuwse stad ligt 100 kilometer ten oosten van Praag. Met zijn prachtige oude stadsplein en zijn stadsmuren, is het een leuke bestemming voor je vakantie in Tsjechië. Bovendien is Hradec Králové ook een populaire studentenstad waar veel Nederlandse studenten studeren.

 

In deze vijfde aflevering van Wie is de Mol is een van de bezienswaardigheden van Hradec Králové in beeld. Dit is het Museum van Oost-Bohemen waar de kandidaten een dilemma voorgeschoteld krijgen: hoeveel geld (uit de pot) hebben zij over voor voorkennis over de volgende opdracht? Natuurlijk zien we veel close-ups van moeilijk kijkende kandidaten en niet zo veel van het mooie museum. Gelukkig kun je dat ook heel goed zelf bewonderen wanneer je in Hradec Králové bent.

Mollen in de Moldau Express

De deelnemers van Wie is de Mol zijn trouwens niet zo heel lang in Hradec Králové. Nadat hun bod op de voorkennis, worden ze in twee groepen verdeeld en reizen ze afzonderlijk naar hun volgende bestemming: het treinmuseum in Lužné u Rakovníka.

 

De weg hiernaartoe is trouwens al een beleving op zich. Nee, hij gaat niet langs diepe afgronden of iets dergelijks, maar door de bekende Tsjechische hopvelden. Hier kweken ze hop, het belangrijke ingrediënt van het oh zo bekende (en heerlijke) Tsjechische bier.  

 

Het spoorwegmuseum van Lužné u Rakovníka is eigendom van de Tsjechische spoorwegmaatschappij České dráhy. Hier kun je allerlei historische treinen bekijken. De WIDM-kandidaten hebben echter geluk, want zij mogen zelfs een treinritje maken met – wat het programma zo noemt – de Moldau Express. In een oude Tsjechische trein denderen ze genadeloos door naar de executie van deze aflevering. Het is dus geen wonder dat we de deelnemers als dollen zien puzzelen in de coupés, want de groep die als eerste bij de middelste wagon is, is automatisch door naar de volgende aflevering…

Met de trein op vakantie in Tsjechië

Tsja, ik kan alleen maar concluderen dat ik waarschijnlijk verloren had. Want wat is er nou leuker dan vanuit een historische trein naar het voorbijflitsende landschap te kijken? Zeker in Tsjechië kom je ogen tekort! 

 

En mocht je nou ook dol zijn op treinen en/of treinreizen, dan kan ik je een vakantie in Tsjechië sowieso echt aanraden. Met het uitgebreide spoornet is Tsjechië perfect per trein te ontdekken. Bovendien vind je in het land veel spoorwegmusea zoals dat van Lužné u Rakovníka. De Tsjechen zijn namelijk dol op technische zaken en vinden het erg leuk om dit tentoon te stellen. 

Verkende jij Tsjechië al eens per trein? Deel je ervaringen en tips in de reacties hieronder!

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen