Autovakantie Tsjechië: UNESCO rondreis - 16x Tsjechisch werelderfgoed
Tsjechië ligt op slechts 800 kilometer rijden van de Nederlandse grens en is hierdoor een perfecte bestemming voor een road trip. In de Tsjechische regio’s Bohemen en Moravië staan maar liefst 16 bestemmingen op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Dit zijn culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. Van eeuwenoude stadscentra, unieke boerenhuizen tot Joodse monumenten en moderne architectuur. Welke het allemaal zijn, lees je hier.
1. De spasteden van Tsjechië
De nieuwste Tsjechische aanwinst op de UNESCO Werelderfgoedlijst is de West-Boheemse spadriehoek met de kuuroorden Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně. De drie spasteden zijn sinds 2021 ingeschreven op de erfgoedlijst samen met acht andere Europese kuuroorden. De kuuroorden zijn een getuigenis van de Europese spa-industrie die in de 18e eeuw ontstond. Aanschouw sierlijke colonnades en paviljoens met de warmwaterbronnen. Veel hotels bieden medische behandelingen die gebaseerd zijn op het mineraalrijke en heilzame water.
2. Mijngebied in het Ertsgebergte
Een mijngebied als UNESCO bestemming? In het Ertsgebergte dat zowel in Duitsland als Tsjechië ligt, worden al sinds de middeleeuwen mineralen gewonnen. Door acht eeuwen aan mijnbouwactiviteiten heeft het gebied een grote bijdrage geleverd aan kennis van de mijnbouw. Sinds 2019 staan vijf mijngebieden in het Ertsgebergte in Tsjechië op de Werelderfgoedlijst. De plekken omvatten een tinertsmijn, een mijnmuseum en een toren dat dienst deed als sorteerhuis voor uraniumerts.
3. UNESCO parel Praag
Het bekendste, meest bezochte en tevens het grootste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië is het stadscentrum van Praag. De Praagse Burcht met de betoverende Sint-Vituskathedraal, de Oude Stad met het Oude Stadsplein en de vele andere kerken en paleizen vormen een prachtige architectonische collectie. Het stadscentrum van Praag werd in 1992 op de UNESCO-lijst geplaatst.
4. De oerbeukenbossen in het IJzergebergte
Het eerste Tsjechische natuurgebied dat werd opgenomen in de UNESCO-lijst van natuurlijk en cultureel erfgoed zijn de beukenbossen van het IJzergebergte. In 2021 werden ze toegevoegd doordat ze bijna 350 jaar onaangetast zijn. Het gebied in Noord-Bohemen is nog steeds een onontdekte parel, want toeristische voorzieningen zijn hier schaars.
5. Rijkdom in Kutná Hora
In de Middeleeuwen was Kutná Hora na Praag de belangrijkste zetel in Bohemen. In “De schatkamer van het Boheemse koninkrijk” werd het waardevolle zilver gedolven in de lokale zilvermijn en de koninklijke munt werd er geslagen. Het zilver bracht enorme rijkdom en heeft bijgedragen aan een aantal prachtige monumenten, zoals de gigantische Sint-Barbarakerk in het centrum. In het stadsdeel Sedlec staat de Onze Lieve Vrouw kathedraal. Beide kerken zijn onderdeel van UNESCO.
6. Een koninklijke paardenstoeterij
De paardenstoeterij Kladruby in Oost-Bohemen is een van de oudste ter wereld. In maart 1579 richtte keizer Rudolf II de stoeterij op met als doel koninklijke paarden te fokken voor ceremoniële optochten. Ook nu zijn de witte en zwarte Kladruber paarden gewild bij koningshuizen en de politie, vanwege hun uitstraling en karakter. Sinds 2019 staat het Kladruby nad Labem landschap en stoeterij op de Werelderfgoedlijst.
7. Italiaanse renaissance in chateau Litomyšl
In de romantische plaats Litomyšl bevindt zich een prachtige bouwwerk dat uniek is vanwege de sgrafitto-versiering op de façades. Elk van de 8.000 tekeningen is anders. De bouw van het kasteel is geïnspireerd door Italiaanse bouwkunst en de open constructie met arcades is zeer zeldzaam in het noorden van Europa. Chateau Litomyšl werd toegevoegd aan de UNESCO lijst in 1999.
8. De grote Drievuldigheidszuil in Olomouc
In de Moravische stad Olomouc staat de barokke Zuil van de Heilige Drievuldigheid. De gedenkzuil komt uit de 18de eeuw en is gebouwd in een karakteristieke stijl bekend als ‘Olomouc-barok’. Het 35 meter hoge monument is omgeven met een barokke beeldengroep. De kapel in de zuil maakt het beeld extra bijzonder.
9. Aartsbisschoppelijk paleis en tuinen in Kroměříž
Op een half uur rijden van Olomouc ligt het Aartsbisschoppelijk paleis en de tuinen van Kroměříž. Het kasteel was eeuwenlang eigendom van de (aarts)bisschoppen van Olomouc. Zij gebruikten het als representatieve residentie en als plaats voor cruciale vergaderingen en onderhandelingen. In het paleis is een indrukwekkend interieur met weelderige zalen en een kostbare collectie aan kunst. Grenzend aan het kasteel is een uitgestrekt kasteelpark. De Bloementuin in Kroměříž is in renaissancestijl en bestaat uit doolhoven, bassins, fonteinen, een zuilengalerij en nauwkeurig geknipte hagen. In 1998 werden het paleis en de tuinen ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
10. Functionalistisch wonder in Brno
Villa Tugendhat is het enige moderne monument in Tsjechië dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het moderne gebouw is gelegen in een rustige wijk in de stad Brno. De villa werd gebouwd in 1929-1930 in opdracht van het echtpaar Tugendhat. Het is één van de meest belangrijke voorbeelden van de functionalistische bouwstijl van architect Ludwig Mies van der Rohe en wordt beschouwd als één van de mijlpalen van de wereldarchitectuur van de 20ste eeuw.
11. Cultuurlandschap Lednice-Valtice
Tussen de 17e en 20e eeuw transformeerden de hertogen van Liechtenstein hun landgoed in Zuid-Moravië tot een opvallend landschap. Tussen de kastelen Lednice en Valtice werd een prachtig park aangelegd volgens de Engelse romantische principes van landschapsarchitectuur. In het park werden zeldzame bomen geplant, romantische laantjes en visvijvers aangelegd en diverse kleine gebouwen neergezet. Met een oppervlakte van 200 km 2 is het cultuurlandschap van Lednice en Valtice een van de grootste kunstmatige landschappen van Europa.
12. Joodse en christelijke geschiedenis in Třebíč
Gelegen aan de oevers van de rivier Jihlava ligt de Moravische stad Třebíč. Třebíč was eeuwenlang een plek waar Joden en Christenen samenleefden. Het is terug te zien in veel gebouwen, zoals de romaans-gotische Sint-Procopiusbasiliek en de Joodse wijk Zámostí. Deze wijk is na Jeruzalem het enige, zelfstandig genoteerde Joodse monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
13. De bedevaartskerk in Žďár nad Sázavou
Boven de stad Žďár nad Sázavou staat op de berg Zelená hora de Bedevaartskerk van Sint Johannes van Nepomuk. De pelgrimskerk werd gebouwd aan het begin van de 18de eeuw en is het mooiste werk van de architect Johann Santini Aichel. Zoals vaak bij Santini’s bouwwerken, draait hier alles om symboliek – de plattegrond heeft de vorm van een pentagram, vijf uitgangen en ook vijf sterren en vijf engelen op het hoofdaltaar.
14. Fotogenieke stad Telč
Het renaissancejuweel onder de Tsjechische steden is Telč. In de 14de eeuw werd begonnen met de bouw van de stad Telč. Het middeleeuwse stadscentrum met watervesting, een kasteel en een marktplein met daaromheen schilderachtige huizen met gevels in renaissance- en barokstijl zijn nog in perfecte staat bewaard gebleven.
15. Het kasteel van Český Krumlov
Český Krumlov is een sprookjesachtige plaats in het zuiden van Bohemen. De stad is verbonden met vele legendes en er zijn veel interessante verhalen van heersers en andere personen die in de stad woonden. Het charmante stadje is geliefd vanwege haar middeleeuwse straatjes, karakteristieke huizen en het kasteelcomplex, dat na de Praagse Burcht het grootste is van Tsjechië. Český Krumlov werd in 1992 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.
16. UNESCO op het platteland in Holašovice
Holašovice ligt op een half uurtje rijden van Český Krumlov. Het is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorbeeld van een traditioneel Midden-Europees dorp. Er staan enkele boerderijen uit de 18de en 19de eeuw in een stijl die bekend staat als de ‘Zuid-Boheemse boerenbarok’. De U-vormige boerderijen hebben gevels met stucversiering en enkele decoratieve elementen in verschillende kleuren.