Proeven en feesten in de Tsjechische wijnmaand
2 min. leestijd

Proeven en feesten in de Tsjechische wijnmaand

Tsjechië staat bekend als een echt bierland, maar in september speelt wijn de hoofdrol. Dan worden namelijk de eerste druiven van de nieuwe oogst geperst en dat wordt uitgebreid gevierd.


Tsjechië heeft een lange traditie op het gebied van wijn. Een van de oudste wijngaarden van Bohemen (bij de Praagse burcht) dateert uit de 10e eeuw en in de 17e eeuw werd in Tsjechië maar liefst 35.000 hectare aan wijngaarden aangelegd. Tegenwoordig worden Tsjechische wijnen vooral in Zuid-Moravië (Znojmo, Velké Pavlovice, Mikulov en Slovácko) geproduceerd, maar ook in en om Praag, Litoměřice en Mělník.

Meer dan alleen proeven

Tsjechische wijnfestivals zijn niet alleen voor de Tsjechen zelf een hoogtepunt van het jaar. Ook als toerist is het erg leuk om ze mee te maken. Bij de festiviteiten horen de lekkerste Tsjechische wijnen en traditionele gerechten, maar ook handwerk, volksdansen, historische optochten en markten, schermdemonstraties, concerten en competities. Er worden zelfs een speciale wijnkoning en -koningin aangesteld.

Zuid-Moravië: wijncentrum van Tsjechië

Wijnkelder wijn moravië

Foto: David Marvan, Czech Tourism

De meeste Tsjechische wijnfeesten vinden plaats in het zonnige Zuid-Moravië. Als je hier in september bent, zijn deze wijnfestivals zeker een aanrader:

  • Wijnfeest van Pálava: Mikulov

Op het chateau van Mikulov, waar ook het grootste wijnvat van Europa staat, vindt het Tsjechische kampioenschap in het herkennen van wijnaroma’s plaats. Drie dagen lang staat deze schilderachtige plek in het teken van de druivenoogst. Er zijn kraampjes, voorstellingen en vooral veel wijnboeren, die meer dan 500 soorten wijn laten proeven.

  •  Historisch wijnfeest van Znojmo

Bij deze wijnfeesten, die tot de grootste van Tsjechië behoren, staat niet alleen wijn maar ook de geschiedenis van Znojmo in de schijnwerpers. Behalve van heerlijke wijnen kun je dus ook proeven van een uitgebreid cultureel programma.

In het stadje Valtice en het bijbehorende kasteel vinden verschillende wijnfeesten plaats, zoals een algemeen wijnfeest, het Burčák-wijnfeest, het WK druivenoogst en de Valtice-wijnfeesten.

Wijn proeverij

Wijn proeven, Foto: David Marvan, Czech Tourism

Kun je deze feesten in Zuid-Moravië niet bijwonen? Dan zijn er gelukkig volop aardige en enthousiaste wijnboeren en -kenners die je kunt bezoeken, zoals:

  • Wine4life: dit enthousiaste team wijnliefhebbers maakt wijnprogramma ’s op maat.
  • Nestarec: laat je rondleiden in de wijnkelder van de jonge wijnboer Milan Nestarec en proef zijn heerlijke wijnen.
  • Vinařství Válka: dit familiebedrijf heet gasten van harte welkom voor een wijnproeverij of -excursie op de wijnboerderij.
  • Nationaal wijncentrum in Valtice: hier kun je de honderd beste Tsjechische wijnen proeven. In het prachtige natuurgebied Lednice-Valtice wordt eind augustus ook de internationale wedstrijd om de titel IceWine du Monde gehouden.


Wijnfeesten in Tsjechische steden

Buiten Zuid-Moravië worden ook wijnfeesten gevierd, bijvoorbeeld in de volgende Tsjechische steden:

  • Hradec Králové en Ústí nad Labem
  • Uherské Hradiště en de Praagse wijk Troja
  • Litoměřice en Mělník (Noord-Tsjechië)
  • Onder de Praagse burcht en in Kadaň
Wijnroute fietsen Moravië

Wijnroute in Moravië, foto: David Marvan, Czech Tourism

Wijn op burchten en kastelen

Burchten en kastelen hebben van oudsher een sterke band met wijn en ook daar worden dus wijnfeesten gevierd. Cultuur, geschiedenis en wijn combineren tijdens een wijnfeest kan op kastelen als Kuks, Kačina en op het chateau bij Roudnice nad Labem en bij kasteel Karlštejn.

Een overzicht van alle wijnevenementen in Tsjechië vind je op www.wineofczechrepublic.cz

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen