Wijnfeesten in Bohemen

Wijnfeesten in Bohemen en de Tsjechische steden. Normaal gesproken is bier de Tsjechische nationale drank nummer 1, maar de maand september staat vooral in het teken van wijn. In september begint traditiegetrouw de oogsttijd en dit gaat gepaard met vele festivals. Zuid-Moravië is dan wel dé wijnstreek van Tsjechië, maar ook in andere delen van het land zijn wijngaarden te vinden. Zelfs in de hoofdstad Praag. Ook op deze plekken zijn er wijnfeesten en wordt de oogst gevierd. In Zuid-Moravië wordt dit in bijna elke plaats gevierd, maar ook in Bohemen zijn er wijnfestivals in de herfstmaanden.

 

Wijn feesten in Noord en Oost -Bohemen

Deze streek is geen populaire plek voor wijnranken, vanwege het weer, maar op enkele plekken wordt er wijn verbouwd. In de steden Hradec Králové en Ústí nad Labem vinden twee wijnfestivals plaats. Op 28 september, de dag van St. Wenceslav, vindt er een wijnevenement plaats in Hradec Králové. Meer dan 20 wijnboeren uit Bohemen, Moravië en ook uit Spanje, Slowakije, Georgië geven de mogelijkheid om hun wijn te proeven. Naast de wijnproeverij is er ook een cultureel programma met o.a. exposities van oude ambachten. Op 9 september wordt voor de 6de keer in Ústí nad Labem een wijnfestival gehouden.

Tsjechische Wijn

Foto: David Marvan, CzechTourism

Wijn feesten in Praag

In Praag zijn er in totaal acht wijngaarden ofwel vinohrady. De wijnen van Praag worden niet in de winkels verkocht, maar zijn alleen te bestellen of te koop in desbetreffende wijngaard. Omdat de wijnen moeilijk te verkrijgen zijn is het extra speciaal om bij een wijnevenement aanwezig te zijn, waar de Praagse wijnen worden gepresenteerd. Enkele evenementen die de moeite waard zijn:

  • Troja wijnoogst Troja
  • Troja wijnoogst in de Botanische tuin
  • Wijnoogst met de koningswijnen
  • Wijnfeest Radotín
  • Wijnfeest Kunratice
  • Wijnfeest Vysočany – Máchalka
  • Wijnfeest Grébovka
  • Kings tasting

 

Wijnfeesten in Centraal-Bohemen

Litoměřice en Mělník zijn de bekendste wijnstreken van Bohemen. Hier vinden dan ook de grootste wijnfeesten van Bohemen plaats. In het weekend van 16-17 september wordt in Litoměřice de wijnoogst gevierd wat gepaard gaat met levendige jazz en folklore muziek. Ook zijn er riddergevechten, acrobaten, roofvogelshows en een vuurwerkshow. Aan het eind van het festival wordt bekend welke wijn de beste is. Ongeveer 50 kilometer verderop ligt Mělník, dat in hetzelfde weekend een wijnfeest organiseert (alleen een dag langer). Het heeft tevens een gezellig programma met de historische parade van koning Karel IV.

 

Tsjechische wijn proeven

Foto: David Marvan, CzechTourism

Wijnfeesten op burchten en kastelen in Bohemen

Wijn hoort traditioneel bij de burchten en kastelen en ook hier zijn er wijnoogstvieringen. Op deze manier kunt u de cultuur,  geschiedenis en wijn mooi combineren op kastelen als Kuks en Kačina op zaterdag 10 september. Bij chateau Roudnice nad Labem wordt een week later het wijnfeest gevierd. Bij de burcht Karlštejn staat in het laatste weekend van september, 24-25, wijn centraal.

Heb jij al eens een wijnfeest in Tsjechië bezocht?
Laat dan hieronder je reactie achter. Dat is altijd leuk voor anderen om te lezen.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen