Het ‘echte’ Praag buiten de gebaande paden
in Praag
4 min. leestijd

Het ‘echte’ Praag buiten de gebaande paden

Praag is een van de meest bezochte steden in de wereld. De stad heeft prachtige architectuur, schilderachtige straatjes en een bruisende sfeer – dat hebben miljoenen toeristen de afgelopen tien jaar mogen ervaren. Maar met al die toeristen lijkt het soms lastig om het ‘echte’ Praag te leren kennen.

Er is namelijk veel meer in Praag dan alleen de belangrijkste bezienswaardigheden, waar het wemelt van de toeristen. Daarom nemen we je mee op een ontdekkingstocht buiten de gebaande paden, naar de minder toeristische plekken. Natuurlijk zullen er ook bij deze bezienswaardigheden toeristen zijn, maar lang niet zo veel als bij de bekendste.

Novy Svet

Novy Svet Praag

Novy Svet, foto: Czech Tourism

Dit is een schilderachtig stukje stad net voorbij de Praagse Burcht, waar vrijwel geen toeristen komen. Nový Svět is vernoemd naar een lange kronkelende steeg die begint in de buurt van het kasteel en verdergaat langs enkele rustige straten met woningen en kunstgaleries.

Omdat Nový Svět van oudsher een ​​arme buurt was, heeft het niet de grootse architectuur die zo typerend is voor het centrum van Praag. Toch heeft dit stadsdeel veel charme. Straten met hoge muren erlangs, kasseien, bomen, oude straatlantaarns en charmante huizen geven het gebied een kalme schoonheid. Aan de andere kant staat de Loreta: een indrukwekkende barokke kerk en een klooster.

De beste manier om Nový Svět te verkennen is om gewoon langzaam door de straten te dwalen. De wijk is heel makkelijk te vinden: ga met je rug naar de ingang van de Praagse Burcht staan, steek dwars het plein over en loop de straat Nový Svět in.

Het Strahov-klooster

Strahov klooster Praag

Strahov klooster, foto: Czech Tourism

In de buurt van Nový Svět staat het Strahov-klooster, dat uitkijkt over Praag. Het is makkelijk bereikbaar vanaf Malá Strana (de Kleine Zijde) en de Praagse Burcht. Het Strahov-klooster is gesticht in de 12e eeuw en meerdere keren herbouwd na branden en oorlogen. Het klooster is wereldberoemd vanwege de indrukwekkende bibliotheek vol oude boeken en geïllustreerde handschriften.

In het Strahov-klooster vind je ook een basiliek, een kunstmuseum, een brouwerij, het Miniatuurmuseum en Galerie MIRO met moderne kunstexposities. Bovendien heb je er een prachtig uitzicht op Praag. Als je er niet naartoe wilt lopen: tram 22 stopt vlak voor het Strahov-klooster.

 

De Valdštejn-tuin (Wallensteintuin)

Valdštejn tuin Praag praagse burcht

Valdštejn tuin, foto: Czech Tourism

Rondom de Praagse Burcht liggen prachtige formele tuinen, zoals de tuinen op de terrassen aan de voet van de burcht, de Koninklijke Tuin vlak achter de burcht en niet te vergeten de Valdštejn-tuin (Wallensteintuin) in Malá Strana.

De Valdštejn-tuin hoort bij het Valdštejnský palác (Wallensteinpaleis), een 17e-eeuws barok paleis waar nu de Tsjechische senaat zetelt. Deze formele Europese tuinen zijn een oase van rust midden in het drukke toeristische centrum van Praag. De ingang is lastig te vinden, maar bevindt zich aan de Letenská-straat, in de buurt van metrostation Malostranská.

Vyšehrad

Vyšehrad Praag

Vyšehrad, foto: CzechTourism

Praag heeft niet één, maar twee hooggelegen kastelen. Behalve de Praagse Burcht is er ook nog Vyšehrad. Van het oorspronkelijke kasteel uit de 11e eeuw is maar weinig bewaard gebleven, maar er is nog genoeg te zien op deze rustige plek die uittorent boven de Moldau.

Zo staat hier de indrukwekkende gotische Kathedraal van de Heilige Petrus en Paulus, met sierlijke deuren en muurschilderingen van de meester van de Art Nouveau: Alfons Mucha. Ook de begraafplaats van Vyšehrad met zijn sculpturen, zuilengalerijen, groots versierde grafstenen en prachtig Art Nouveau-monumenten mag je niet missen. Daarnaast is deze begraafplaats van groot belang voor de Tsjechische cultuur, want er liggen veel beroemde Tsjechen begraven.

Ook vind je in Vyšehrad een 11e-eeuwse rotonde, ruïnes van een uitkijktoren, kasteelmuren en heel veel groen om te ontspannen en bijvoorbeeld te picknicken met uitzicht op Praag en de rivier de Moldau.

Verrassende dagtrip: Olomouc

Olomouc-kathedraal

Kathedraal Olomouc, foto: Libor Sváček, Czech Tourism

Er zijn maar weinig mensen die bij een uitstapje vanuit Praag denken aan Olomouc. De meeste toeristen gaan naar Kutná Hora om de beenderenkerk te bekijken, of bezoeken een kasteel in de buurt. Maar dankzij een snelle treinverbinding kun je ook al in 2 uur in Olomouc zijn. Je kunt deze charmante stad dus prima in één dag bezoeken. En omdat er maar weinig toeristen naar Olomouc gaan, is het de ideale plek om kennis te maken met het echte dagelijks leven in Tsjechië.

Olomouc is de vijfde grootste stad in Tsjechië en de voormalige hoofdstad van de regio Moravië. Er is genoeg te doen om één of twee dagen mee te vullen. Het is een echte universiteitsstad: het is de thuisbasis van de oude en prestigieuze Palacký-universiteit en heeft de meeste universitaire studenten van alle steden in Midden-Europa.

Behalve mensen kijken en proeven van het dagelijks leven in Moravië kun je in Olomouc verschillende bezienswaardigheden bezoeken, zoals de Sint Wenceslas-kathedraal, de enorme pestzuil (die door de UNESCO is opgenomen op de werelderfgoedlijst), pleinen met mooie fonteinen en het stadhuis met de door het communisme beïnvloede astronomische klok. Vergeet ook de plaatselijke winkels en cafés niet.

Je ziet het: als je even verder zoekt, kun je ook tijdens een stedentrip Praag plekken leren kennen die niet zo toeristisch zijn. Heb je zelf ook een tip buiten de gebaande paden? Laat het ons weten!

Download hier het E-book over Praag

Nieuwe brochure over Praag

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen