Luhačovice, grootste kuuroord van Moravië
2 min. leestijd

Luhačovice, grootste kuuroord van Moravië

Tijdens een vakantie in Zuid-Moravië is een verblijf in Luhačovice zeker een aanrader. Duizenden mensen weten jaarlijks hun weg te vinden naar dit pittoreske stadje dat je een warm welkom biedt met zijn rust, mogelijkheden om te ontspannen, bijzondere architectuur en een schitterende omgeving. Wil je zelf de unieke charme van dit grootste kuuroord van Moravië ontdekken? In dit artikel neem ik je alvast even mee.


Kuren in Moravië

Kuuroord in Luhačovice TsjechiëKuuroord in Luhačovice, foto: CzechTourism

Als mensen spreken over de lange en rijke kuurtraditie van Tsjechië, verwijzen ze bijna altijd naar de beroemde ‘spa-driehoek’. Hiermee doelen ze op de omgeving van de kuuroorden Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně en Jáchymov. Minder bekend is dat zich in het zuidoosten van het land, in het Zlín-district, ook een gebied bevindt waar het al eeuwen goed kuren is, met Luhačovice als kloppend hart. Niet zo verwonderlijk, als je weet dat zich op het grondgebied van Luhačovice maar liefst achttien mineraalhoudende bronnen bevinden…


Genezende kracht

Kuuroord Moravië TsjechiëFoto: Petr Polák, CzechTourism

Ieder uur borrelt hier vijftienduizend liter water naar boven dat rijk is aan opgeloste mineralen en dan met name natrium, calcium, magnesium, chloor, jodium en koolzuur. Het zijn deze mineralen die van oudsher bekend staan om hun medicinale werking. In de moderne kuurfaciliteiten in Luhačovice wordt het mineraalrijke water dan ook toegepast om problemen met de luchtwegen, de spijsvertering, het bewegingsapparaat en zelfs het hart- en vaatstelsel te verhelpen. Gelukkig hoef je geen medische problemen te hebben om te kunnen profiteren van het effect van de bronnen!


Beroemde bezoeker

Doe daarom net als de Tsjechische componist Leoš Janáček (1854-1928), die waarschijnlijk de bekendste bezoeker van Luhačovice was, en dompel je onder in de pure verwennerij die kuren in deze minerale bronnen is. Dat de stad trots was – en nog altijd is – op het bezoek van deze componist die de derde is in het rijtje Tsjechische muzikale geniën (voorafgegaan door Dvořák en Smetana), blijkt uit het jaarlijkse festival dat aan hem is gewijd. Als je in juli in Luhačovice bent, kan het dus zomaar zijn dat je getuige bent van dit muzikale eerbetoon. 

Folk Art Nouveau

Naast de eigentijdse spa-cultuur met haar therapeutische bronnen vind je in Luhačovice ook een unieke verzameling bouwwerken van Dušan Jurkovič (1868-1947) in de stijl die bekendstaat als ‘Folk Art Nouveau’. Tijdens een ontdekkingstocht door het hart van de stad kijk je je ogen uit naar de veelkleurige panden met hun kenmerkende natuurlijke ornamenten, dakvensters en geveltoppen. Zorg vooral dat je ‘Jurkovičův dům’ (Huis van Jurkovič) niet mist; in dit prachtige bouwwerk, dat vandaag de dag een hotel is, kun je terecht voor een overnachting te midden van de kuurfaciliteiten van de stad.

Uitstapje naar Kroměříž

Kromeriz UNESCO TsjechieKromeriz, foto: Libor Sváček, CzechTourism

En dan staat Luhačovice ook nog eens voor volop ongerepte natuur. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar een van de bekendste bronnen (Vincentka, Aloiska, Ottovka, St. Joseph of de bronnen van dr. Šťastný) en vul je longen met de zuivere lucht van Moravië. 

Bovendien vind je op nog geen uurtje rijden van Luhačovice het kasteel van Buchlov, een sterk staaltje van middeleeuwse verdedigingsbouwkunst. Op een soortgelijke afstand ligt Kroměříž, de stad die mede vanwege haar schitterende kasteel en dito tuinen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Luhačovice is een bezoek kortom zeker waard!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen