Het Reuzengebergte en de top van de Sněžka
3 min. leestijd

Het Reuzengebergte en de top van de Sněžka

Het Reuzengebergte is het hoogste en meest bezochte gebergte van Tsjechië. Dit is de enige echte hoge bergketen van Tsjechië en het landschap is er ongelooflijk gevarieerd. Iedereen die hier komt, wordt gegrepen door de ruige schoonheid en het diverse landschap. Je vindt er steile, door gletsjers uitgesleten rotsbekkens en uitgestrekte bergweiden, rotsachtige richels en pittoreske valleien met vakwerkhuizen. Nergens in Tsjechië vind je zo veel watervallen bij elkaar – en daar zitten hoge bij!

Toeristentrekkers

Reuzengebergte Tsjechie

Waterval Reuzengebergte

Boven die bruisende watervallen en de mysterieuze stilte van de heidevelden en veenplassen torent de 1603 meter hoge Sněžka uit: als de koningin van de bergen kijkt deze hoogste berg van Tsjechië neer op het Tsjechische landschap. Geen wonder dat ze jaarlijks veel toeristen aantrekt.

De top van de Sněžka is relatief groot en wordt doorsneden door de staatsgrens met Polen. Het oudste gebouw staat aan de Poolse kant: het is de 14 meter hoge kapel van St. Laurens (kaple sv. Vavřince), die dateert uit de 17e eeuw. Hier werd vijf keer per jaar een dienst gehouden, tot de kapel in het begin van de 19e eeuw werd gesloten en vervolgens veertig jaar lang als café en onderkomen werd gebruikt. Later is de kapel opnieuw gewijd en enkele keren gerestaureerd.

In de 19e eeuw werd op de Sněžka een chalet gebouwd. Eerst stond het bekend als de Silezische Chalet (Slezská bouda) en vervolgens als de Poolse Chalet (Polská bouda). Aan het einde van de 20e eeuw werd de chalet een hotel. Eind 19e eeuw werd er zelfs een postkantoor gebouwd op de Sněžka. Na 100 jaar is dit afgebroken en vervangen door een nieuwe, op de plek waar vroeger de Boheemse Chalet (Česká bouda) stond.

Een nieuwe kabelbaan naar Sněžka

Als je dat niet wilt, hoef je de Sněžka niet te voet te beklimmen. De oude, dubbele Von Roll-stoeltjeslift die hier 63 jaar gebruikt werd, is vervangen door een modernere versie. De nieuwe kabelbaan heeft cabines voor vier personen en kan 250 personen per uur vervoeren. Uitstappen uit de kabelbaan kan op 3 plekken:

  1. Pec pod Sněžkou
  2. Růžová hora
  3. De top van de Sněžka

De nieuwe kabelbaan brengt je heel comfortabel in 15 minuten naar de top van de hoogste berg in Tsjechië. Bovendien is hij voorzien van allerlei voorzieningen, zoals toiletten en de mogelijkheid om iets te eten of te drinken.

Ook voor de wintersport is het Reuzengebergte de populairste bestemming van Tsjechië. Mensen die houden van winterpret, vinden hier allerlei geprepareerde skihellingen op elk niveau en een uitgebreid langlaufnetwerk. De skiresorts in de bergen bieden tegenwoordig volop vermaak.

Veengebied in het Reuzengebergte

Krkonoše Reuzengebergte

Reuzengebergte, foto: Czech Tourism

De veengronden van Úpa vormen het grootste veengebied in het Reuzengebergte. Dit prachtige natuurgebied ligt in een ondiep laagland tussen de Sněžka, Hraniční hřbet (de Grensbergrug) en de Studniční hora (de Bronberg). Hier komen de rivier de Úpa en de rivier de Bílá Labe (Witte Elbe) aan de oppervlakte.

Waar de 1164 kilometer lange Elbe ontspringt, kun je zien in de Elbe-weide (Labská louka), minder dan een kilometer ten zuidwesten van het Violíkgebergte in de regio Špindlerův Mlýn. De werkelijke bron van de Elbe ligt ongeveer 300 meter naar het westen van deze plaats in de Elbe-weide, maar is om het landschap te beschermen niet toegankelijk voor het publiek.

Lekker lang sneeuw bij Sněžné Jámy

Een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden wordt gevormd door de twee gletsjerravijnen van Sněžné Jámy (de Sneeuwholtes). Het gebied is in het quartair ontstaan door de eroderende werking van gletsjers, ijs en de rivier. Zo is een karakteristieke, piramide-achtige berg ontstaan waar op de top een bergklimaat heerst en waar je alleen kleine struiken, grassen, mossen en korstmossen vindt. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is hier 0,2 °C en je kunt er tot mei sneeuw in de sneeuw staan. De chalet aan de voet van het ravijn heeft als bijnaam Wawel en is vernoemd naar het bekende kasteel in Krakau.

Download hier uw gratis E-book over de regio’s van Tsjechië

Regio's van Tsjechie

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen