Oost-Tsjechië: van Reuzengebergte tot oude vestingwerken
6 min. leestijd

Oost-Tsjechië: van Reuzengebergte tot oude vestingwerken

Oost-Tsjechië: prachtige natuur zoals het Reuzengebergte, unieke volksambachten zoals het blazen van glas of de productie van kant, het ritme van jazz en de heerlijke geur van peperkoek. Het is slechts een stukje van wat Oost-Tsjechië u te bieden heeft. Ga naar de top van de hoogste Tsjechische berg of wed op uw favoriete paard tijdens de paardenraces.
Volg de voetsporen van de militaire geschiedenis en bezoek tenminste een van de vestingen die gebouwd werden in de tijd dat het land in gevaar was.

Vooroorlogse vestingwerken

Fort Hanička Tsjechië

Fort Hanička, foto: CzechTourism

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog werd een samenhangende verdedigingslinie aangelegd als onderdeel van het verdedigingssysteem van Tsjecho-Slowakije. Deze linie was geïnspireerd op de Franse Maginotlinie. Aan de noordkant van de grens zijn een aantal stevige forten bewaard gebleven die vandaag de dag duizenden toeristen trekken. De artillerieforten Hanička, dichtbij Rokytnice in het gebergte Orlické hory (Adelaarsgebergte), Bouda a Hůrka, in het gebied rond de stad Králíky, en Dobrošov, in de buurt van de stad Náchod, maakten deel uit van het vooroorlogse vestingwerk tegen het expansieve Duitsland van Adolf Hitler.

Het fort Hanička is het beste bereikbaar vanuit de stad Rokytnice in het gebergte Orlické hory (Adelaarsgebergte). Het fort zelf bestaat uit verschillende militaire objecten die onder de grond verbonden zijn door een stelsel van honderden meters gangen en zalen. In dit stelsel gaat u tot een diepte van 36 meter, bij een temperatuur van slechts 8° Celsius!

Wist u dat de grootse Tsjechische vesting in de hoogste bergen van Krkonoše (het Reuzengebergte) ligt? Het gaat om de vesting Stachelberg die aangelegd is halverwege de weg van Trutnov naar Žacléř, in het oosten van Krkonoše.

Reuzengebergte

Krkonoše Reuzengebergte

Reuzengebergte, foto: Czech Tourism

Krkonoše (het Reuzengebergte), het beroemdste Tsjechische gebergte, is een uniek gebied met natuur die normaal gesproken voornamelijk voorkomt in Scandinavië. Vanwege zijn bijzondere karakter is het gebergte tot nationaal park verklaard. In de winter is dit gebergte het meest populaire Tsjechische wintersportgebied dankzij de uitstekende omstandigheden voor skiën en het uitgebreide netwerk van loipes. Ook in de zomer is het een favoriete bestemming voor veel toeristen, die hier uitgebreid gebruik kunnen maken van het netwerk van fiets-en wandelpaden. In Krkonoše doet een legende de ronde over de rechtvaardige heerser over de bergen, Krakonoš. Het charmante silhouet van de hoogste Tsjechische berg Sněžka rijst hoog op. De meest gebruikte vertrekpunten voor een tocht door de bergen zijn Pec pod Sněžkou en Špindlerův Mlýn.

Geniet van de adembenemende uitzichten tijdens het lopen op de bergkam, de weg van Tsjechisch-Poolse vriendschap. De rood gemarkeerde route leidt over de top van de Sněžka.

Adelaarsgebergte

Králický Sněžník tsjechië

Králický Sněžník, foto: CzechTourism

De gebergten Orlické hory (Adelaarsgebergte) en Králický Sněžník bieden de ideale omstandigheden om te wandelen en te fietsen. In de winter kunt u hier natuurlijk langlaufen en skiën in de beroemde wintersportcentra van onder andere Říčky, Deštná of Dolní Morava.


Pardubice

peperkoek pardubice pernik

Peperkoek uit Pardubice, foto: CzechTourism

Wanneer men Pardubice zegt, denkt elke Tsjech aan perník, de peperkoek. Het is een traditionele delicatesse met honing en een speciale kruidenmix. Deze speciale soort koek, verkrijgbaar in verschillende vormen, wordt hier al sinds de 15e eeuw gebakken. De meest voorkomende vorm, het hart, geeft men aan zijn geliefde.

Hradec Králové

Hradec kralove oost tsjechië

Hradec Králové, foto: Barbora, CzechTourism

Hradec Králové is een stad waar je de saxofoon, piano of klarinet hoort. Het is een plaats waar regelmatig muzikale evenementen zoals Středoevropský jazzový most (Jazz Midden-Europeese brug) of Jazz Goes to Town plaatsvinden. De stormachtige ontwikkeling van de architectuur in het begin van de 20e eeuw veranderde de oorspronkelijke vestingstad in een zogenaamd „salon van de republiek“.


Vamberk

kloskant vamberk tsjechie

Kloskant uit Vamberk, foto: CzechTourism

Kloskant uit Vamberk heeft een bijna vierhonderd jaar lange traditie. Deze fijne kant werd sinds de uitvinding ervan gebruikt als decoratie of accessoire voor de interieurs van de aristocratische herenhuizen. De traditie van het klossen wordt nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. U kunt de geschiedenis van de kant uit Vamberk meteen ter plekke ontdekken. Het Museum van de kant (Muzeum krajky) en de winkel bevinden zich op het plein in Vamberk.


Lipnice

monument jaroslav hasek lipnice

Monument Jaroslav Hašek, foto: CzechTourism

Lipnice nad Sázavou is de stad van Jaroslav Hašek, de auteur van de wereldberoemde soldaat Švejk. Het monument voor de schrijver vindt u beneden onder het kasteel. U kunt ook uitrusten in de lokale kroeg waar Jaroslav Hašek graag kwam.


Litomyšl

Slot Litomysl kasteel tsjechie

Slot Litomysl, foto: Libor Sváček, CzechTourism

Litomyšl staat bekend als de geboorteplaats van een van de belangrijkste Tsjechische componisten – Bedřich Smetana. Hier kunt u zijn geboortehuis bezoeken. Elk jaar wordt hier het muziekfestival Smetanova Litomyšl (Litomyšl van Smetana) gehouden, waar u, luisterend naar de uitstekende musici, de eer aan deze componist kunt betuigen. Het festival vindt jaarlijks plaats van eind juni tot begin juli in het areaal van het lokale renaissancekasteel. Het kasteel van Litomyšl biedt concerten in het kasteeltheater. Het kasteel in Litomyšl is, onder andere door zijn sgraffito decoratie, zo uniek dat het werd ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


De rotsen van Adršpach en Teplice

Adrspach tsjechie rotsformaties

Adršpach, foto: CzechTourism

De bizarre rotsformaties van de rotsen van Adršpašsko – teplické skály zijn een aantrekkelijke bestemming voor toeristen. Hier kunt u de oorspronkelijke vakwerkhuizen, het barokkasteel of de ruïne van het rotskasteel Adršpach uit de 14e eeuw bewonderen.


De nationale paardenfokkerij Kladruby

paardenfokkerij kladruby

Paarden in Kladruby, foto: CzechTourism

De nationale paardenfokkerij Kladruby nad Labem behoort tot de oudste paardenfokkerijen ter wereld en houdt zich bezig met het fokken van een uniek Tsjechisch ras – starokladrubský kůň (het paard van het Oude Kladruby). Geniet van een rit met een koets voortgetrokken door een van deze prachtige dieren of laat u door een gids rondleiden door de paardenfokkerij.

Download hier uw gratis E-book over de regio’s van Tsjechië

Regio's van Tsjechie

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
kempen
Door

kempen

op 27 Jan 2019

prachtig land gastvrije mensen mooie fietstochten .wij gaan dit jaar weer naar tsjechie".

Reactie plaatsen