Kasteel Litomyšl beroemd door Amadeus en Smetana
2 min. leestijd

Kasteel Litomyšl beroemd door Amadeus en Smetana

Er zijn genoeg redenen om het renaissance kasteel Litomyšl te bezoeken: de prachtige gevels met kunstige sgrafitto en de romantische tuinen met elegante arcades bijvoorbeeld.

Het kasteel van de beroemde familie Pernštejn is een van de mooiste voorbeelden van de renaissancestijl in Bohemen en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Maar je komt er ook de componisten Amadeus en Smetana tegen.

Rondleiding door kasteel Litomyšl

Litomysl kasteel tsjechie

Interieur Litomyšl, foto: Adéla Havelková, CzechTourism

Tijdens een rondleiding door het kasteel breng je een bezoek aan de luxe kamers en de kelders met de karakteristieke beelden Olbram Zoubek, een van de grootste Tsjechische beeldhouwers van de 20e eeuw. Ook van buiten is het kasteelcomplex prachtig. Als je goed kijkt, zul je zien dat elk van de 8000 envelopvormige sgraffiti-decoraties anders is. Bovendien kun je de toren van het kasteel beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Bekend uit de film Amadeus

Ben je een fan van filmklassiekers? Dan wil je vast de beroemdste kroonluchter van het kasteel bewonderen. Deze kroonluchter in een van de zalen van kasteel Litomyšl komt voor in de met een Oscar bekroonde film Amadeus van de wereldberoemde regisseur Miloš Forman.

De tuinen van Litomyšl

Litomyšl kasteel tsjechie tuinen

Litomyšl, foto: CzechTourism

Rondom het kasteel liggen een prachtige Franse en Engelse tuin, waar je heerlijk tot rust kunt komen of gezellig samen kunt picknicken tussen de barokke standbeelden van Griekse goden en het tuinhuis in Empirestijl.

Geboorteplaats van componist Bedřich Smetana

Een andere reden om Litomyšl te bezoeken, is dat het de geboorteplaats is van de bekende Tsjechische componist Bedřich Smetana. Hij werd er in 1824 geboren en speelde in een vioolkwartet toen hij vijf jaar oud was. Een jaar later zat hij achter de piano en toen hij acht jaar was, componeerde hij zijn eerste werk. Hij ging naar Praag om muziek te studeren en vertrok in 1856 naar het Zweedse Göteborg, waar hij werkte als docent, dirigent en pianovirtuoos.

In 1874 werd Smetana door een onverklaarbare ziekte doof, maar zijn belangrijkste werken zijn grotendeels pas later gemaakt. Zo componeerde hij in zijn dove periode de opera’s Hubička (De kus), Tajemství (Het geheim) en Čertova stěna (De muur van de duivel), diverse strijkkwartetten, de pianowerken Vzpomínka (Dromen) en de Tsjechische dansen, en een aantal koorwerken. Aan de beroemde cyclus Má Vlast (Mijn vaderland) werkte hij maar liefst vijf jaar.

Ter ere van Smetana wordt elke zomer in de Engelse tuin van Litomyšl het op één na oudste muziekfestival van Tsjechië gehouden: Smetanova Litomyšl (Smetana’s Litomyšl). Dit festival bestaat uit een mooi programma van opera- en balletvoorstellingen, galaconcerten, cantates en zangavonden.

 

Overnachten in kasteel Litomyšl

Wil je blijven slapen in kasteel Litomyšl? Dat kan! In het kasteel bevinden zich een paar prachtig gerenoveerde en stijlvol en modern ingerichte appartementen, inclusief een luxe badkamer. Deze appartementen op kasteel Litomyšl zijn heel eenvoudig te boeken via CeskySight en leveren een onvergetelijke ervaring op.

 

 

 

Download hier het E-Book over de Kastelen in Tsjechië

Burchten en Kastelen in Tsjechie

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen