Jihlava

Boheems Moravisch Hoogland, Vysocina Kraj

Het zuidwestelijk deel van Moravië en het zuidoostelijk deel van Bohemen vormen samen de Kraj Vysocina, oftewel het Boheems Moravisch Hoogland. Het is een lieflijk onaangeroerd gebied waar u kunt genieten van natuurschoon en vele historische kastelen en gebouwen u een beeld geven van historisch Bohemen en Moravië.

Het woord Vysocina betekent in het Nederlands niets anders dan hoogland en Vysocina is naast de naam van het gebied ook de naam van één van de gezichtsbepalende steden van de regio. Dit pittoreske stadje geeft de volksarchitectuur van weleer in zijn puurste vorm weer. Houten huisjes, bruin of in vrolijke kleuren geschilderd, zijn zeer kenmerkend voor de stad en de rest van het Boheems Moravisch Hoogland. Ook het plaatselijk Openluchtmuseum en de watermolen uit 1850 dragen bij aan de positief historische sfeer.

Jihlava is de hoofdstad van de Kraj. In deze stad kunt u meer over deze bijzondere regio te weten komen door een bezoek aan het museum van de Boheems Moravische Hooglanden. Uniek in Jihlava is het labyrint van ondergrondse gangen dat zich onder de stad bevindt. Deze werden in de historie gebruikt voor onder meer het koelen van bieren en ter verdediging van de stad. Vandaag de dag kunt u de doolhof op aanvraag bezoeken en dit is zonder meer de moeite waard.Niet zonder reden wordt Telc de Parel van Moravië genoemd. Dit stadje ademt elegantie die tot uiting komt in de schitterende renaissancantische huizen en andere gebouwen rondom het dorpsplein. Ook Telc beschikt over een prachtig kasteel dat niet alleen van binnen, maar ook van buiten een lust is voor het oog.


De rivier de Sazava stroomt vanuit Vysocina noordwaarts richting Praag. Op deze rivier kan fantastisch gekanood worden waarbij diverse indrukwekkende stops een absolute must zijn. Het is lastig een keuze te maken tussen de vele kastelen die langs de rivier liggen. Kasteel Cesky Sternbeck is hier slechts een voorbeeld van. Aan de rivier de Sazava ligt ook het stadje Zdár nad Sázavou. Volgens velen is dit de mooiste en meest bruisende stad van Visocyna. De schoonheid van de stad wordt onder meer bepaald door de pelgrimskerk van Sint Johannes van Nepomuk. Dit bouwwerk werd gebouwd in het begin van de achttiende eeuw en het getal vijf heeft in het ontwerp een belangrijke symbolische waarde. De esthetiek ervan wordt wereldwijd erkend; sinds 1993 is de kerk opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.Het Boheems Moravisch Hoogland is nog niet massaal ontdekt door toeristen en dit biedt u de mogelijkheid in alle rust van uw vakantie te kunnen genieten. Het meer van Velke Darko is één van die plaatsen waar u dit kunt doen. Dit kunstmatig aanlegde meer oogt als een prachtig schilderij. Een zandstrand maakt het meer uiterst behaaglijk om te zonnebaden of te zwemmen. Ook voor de hengelsport is het meer bijzonder geschikt.


Bron foto's: Czechtourism

Reactie plaatsen