Langste ijsbaan ter wereld in Tsjechië
Wintersport Tsjechië
Jellie Banga
Wintersport Tsjechië
05/12/2014
1 min
0

Langste ijsbaan ter wereld in Tsjechië

05/12/2014
1 min
0

Naast wintersport biedt Tsjechië winterliefhebbers nog veel meer. Met maar liefst 11 kilometer natuurijs vlakbij het zuidelijk gelegen Lipnomeer kunnen schaatsliefhebbers zowel hun ijzers onderbinden als de sneeuw opzoeken in het nabijgelegen Skiareaal. Cultuur opsnuiven kan bij het UNESCO werelderfgoed Cesky Krumlov. Ook vind je nabij Lipno een traditionele bierbrouwerij in Cesky Budejovic.

11 kilometer natuurijs voor jong en oud

Het natuurijs van het Lipnomeer wordt niet voor niets de langste ijsbaan van de wereld genoemd: het traject tussen het dorpje Lipno nad Vltavou en het plaatsje Frymburk heeft een lengte van 11 kilometer en een breedte van 8 meter.

Door zijn indrukwekkende omvang werd het natuurlijke ijsmeer na een professionele meting in 2009 uitgeroepen tot langste natuurijsbaan ter wereld en versloeg daarmee het Rideau kanaal in het Canadese Ottawa. Dit natuurijs is niet voor niets de uitvalsbasis van tweevoudig Tsjechisch wereldkampioene langebaanschaatsen Martina Sábliková die daar traint.

Alternatief voor de Weissensee

Het natuurijs op het Lipnomeer is een goed alternatief voor het schaatstraject op de Weissensee en is zo’n 8 á 10 uur rijden via Duitsland. Ieder jaar tussen december en maart reizen schaatsliefhebbers in groten getale af om hier te schaatsen. In Lipno nad Vltavou kun je schaatsen huren of je eigen paar laten slijpen of onderhouden.

Ook voor wie niet wil schaatsen is er genoeg te beleven dankzij de vele UNESCO Werelderfgoederen die in de buurt liggen. Eén van de bekendste is Cesky Krumlov, waar je rondstruint in de oude middeleeuwse straatjes.

Schaatsen of skiën

De omgeving van Lipno, waterrijk en bergachtig, is zeer aantrekkelijk voor schaats- én skisport. Wintersportgebied Skiareal Lipno is perfect voor zowel gevorderde actievelingen als families met kinderen. Het gebied telt in totaal bijna acht kilometer aan ski- en snowboardpistes, waarvan drie skiroutes tot de blauwe pistes en twee afdalingen tot de rode pistes behoren.

In het stadje Cesky Budejovice brouw je je eigen bier naar typisch Tsjechische traditie en krijg je met de LipnoCard diverse kortingen op hondensleetochten, een bezoek aan de sauna of bobsleeën met de hele familie.

Bekijk hier ons aanbod Luxe vakantiehuizen in Frymburk

Reacties
Categorieën