Omgeving Praag

De wereldberoemde Tsjechische hoofdstad Praag wordt omgeven door Stredocesky Kraj, een regio die qua schoonheid en bezienswaardigheden absoluut niet onderdoet aan de hoofdstad. Dit gebied ligt centraal in het land en is dus goed bereikbaar vanuit geheel Tsjechië.

Dertig kilometer ten zuidwesten van Praag vindt u een van de meestbezochte kastelen van het land: kasteel Karlstein. Fier steekt dit kasteel met zijn zestig meter hoge toren uit boven de Boheemse heuvels. Karel IV gaf in de veertiende eeuw opdracht tot de bouw van dit reusachtige kasteel om hier zijn kostbare kroonjuwelen en relikwieën te bewaren. Thans is nog veel van de schoonheid en schatten van weleer terug te vinden bij een bezoek. Vanwege drukte is het raadzaam om vooraf een rondleiding te reserveren.

Sinds 1995 is Kutná Hora opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is de zilverindustrie die de stad tot grote rijkdom en bloei heeft gebracht en de schoonheid van de stad nog steeds met een zilveren glans omlijst. Middelpunt van de esthetiek is de St. Barbara kerk, een van de beroemdste Gotische kerken in Centraal-Europa. De buitenkant hiervan toont een wonderbaarlijke boogconstructie terwijl het interieur wordt opgesierd door onder meer prachtige muurschilderingen en fresco's. De rest van de stad ademt schittering en maakt van iedere voetstap een belevenis. Voor iedereen met een sterke maag is het zeker de moeite waard het kapelletje bij de Allerheiligenkerk, even buiten de stad te bezoeken. De ornamenten van dit zogenaamde Ossuarium van Sedlec worden namelijk gevormd door de schedels van vele duizenden personen.Voor de echte Bohemien, de levensgenieter, is Stredocesky Kraj ook de ideale omgeving. Rondom Melník, waar de Elbe en de Moldau samenkomen, ligt een uitgestrekt wijnbouwgebied. De glooiende heuvels worden opgesierd met volle ranken, waarvan in de herfst de druiven geoogst worden. Hiernaast biedt Melnik ruimte aan het renaissantische Slot Melnik. Ook hier bevindt zich een knekelhuis. De crypte van de Petrus en Pauluskerk is gedecoreerd met de beenderen van duizenden overledenen.

Centraal Bohemen is een heerlijk landelijk gebied. Hier kunt u ontsnappen aan de drukte van alledag en van de drukte van de stad Praag. U vindt hier prachtige uitgestrekte landschappen die doorkruist worden door de Elbe en de Vltava, de rivieren waarop heerlijk gekanood of gevist kan worden.
Reactie plaatsen