Oost Bohemen

Oost-Bohemen

Twee regio's in het oosten van Bohemen zijn Kralovehradecky Kraj en Pardubicky Kraj. Eerstgenoemde biedt onder andere ruimte aan het formidabele Reuzengebergte en het Boheems paradijs, maar heeft ook op andere gebieden zeker veel te bieden. Pardubicky Kraj biedt u een rijke combinatie van heden en verleden die onder meer terug te zien is in de vele Middeleeuwse kastelen.

Het Adelaarsgebergte is het derde belangrijke berggebied in Oost-Bohemen. Minder bekend, maar zeker niet minder bemind! Het gebergte heeft een oppervlakte van ca. 200 vierkante km en rijkt tot een hoogte van maar liefst 1115 meter (Velká Deštná). In het gebergte liggen enkele pittoreske dorpjes en steden. In het zuiden van het gebied ligt Litomysl. Deze stad biedt u als absoluut hoogtepunt haar zestiende-eeuwse renaissance slot wat niet geheel onterecht als één van de twaalf Tsjechische vermeldingen de UNESCO Werelderfgoedlijst opsiert.Iets verder noodwestelijk ligt Hradec Kralové. De stad waar vroeger de Boheemse koninginnen verbleven heeft de geschiedenis goed overleefd. Veel prachtige gebouwen uit het verleden zijn gelukkig bewaard gebleven. Het stadshart beschikt onder andere over een bijzondere Clemenskapel, de Heilige Geestkerk (1307) en de Witte Toren en de Mariakerk (17e eeuw). Niet alleen het verleden wordt herinnerd in Hradec, zo beschikt de stad over een bijzondere galerie met moderne kunst.

Nové Mìsto nad Metují is een schitterende renaissance stad in het Adelaarsgebergte. Onder meer het bijzondere kasteel en het klassieke stadshart zijn hier absoluut de moeite van het bezoeken waard.


Pardubice is dè paardenstad van Tsjechië. Hier vinden jaarlijks in oktober de beroemde paardenraces plaats. Verder is dit de stad waar u, evenals in Hradec Kralové, veel van de moderne architectuur van Josef Gocár terug kunt vinden.

Reactie plaatsen