Het Bat'a kanaal, de verborgen parel van Moravië
3 min. leestijd

Het Bat'a kanaal, de verborgen parel van Moravië

Het Bata kanaal is gegraven in 1934, dit kanaal is aangelegd zodat bruinkool vervoerd kon worden. De naam van het kanaal doet ere aan Tomas Bata, geboren in 1876 die begon als een arme jongen. Deze bijzondere man droomde er niet van om miljoenen te verdienen, zo lijkt hij, eerder geobsedeerd door het idee om zijn land en volk te helpen. De jonge Bata heeft een wens en lijkt met zijn vastberadenheid een idee hebben om iets te bereiken. Hij was schoenmaker - een praktische man, maar met een verbeeldingskracht die geniaal is.

Het kanaal loopt langs de rivier de Morava en het begin en eindpunt zijn beide te vinden aan de oever van de Morava. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde echter alles, omdat Duitse troepen dit gebied uitgebreid bombardeerden, waardoor de transport onmogelijk werd. Pas in 1995 konden toeristen weer genieten en verkennen wat verlaten was sinds 1972, dankzij de enorme restauratie. Sindsdien is dit gebied enorm populair onder toeristen. Als je van fietsen en van natuur houdt, dan is deze prachtige regio ook echt een must. De vele sluizen doen je bijna denken dat je in Nederland bent, maar het zijn de bergen en kleurrijke dorpjes die verraden dat dit zeker niet het geval is. Doorkruis dit gebied van prachtige tradities van folklore, historische steden en Pálava-wijn gecombineerd met schitterende uitzichten!

Het Bat'a kanaal in Moravië

Bat'a kanaal

Langs het Bata kanaal is een tachtig kilometer lange fietsroute, die loop vanaf Kromeriz naar Hodonin. Deze fietsroute is een van de meest populaire attracties en geschikt voor jong en oud. Tijdens de route kom je veel bezienswaardigheden tegen, zoals de Napajedla-stoeterij, het kasteel van modrá of het Hodonin klooster. 

Het gebied is erg groot, vlak terrein en er is voor ieder wat wils, dit maakt het uitermate geschikt voor alle leeftijden.  Zo kun je er bijvoorbeeld kiezen om vanaf het begin bij Kromeriz naar het einde te fietsen en eventueel terug te gaan per boot. Langs de route zijn er leuke authentieke restaurantjes, dat zorgt voor een aangename fietsreis. Daarnaast komen de fietsers onderweg dertien sluizen tegen met de bekende Bat'a-stijl huisjes. Deze huisjes kun je ook van binnen bekijken en brengen je echt even mee terug iin de tijd. Daarnaast zijn er kunstmatige gegraven kanalen tegen met 13 beweegbare sluizen en ongeveer 23 bruggen. 

In de regio kun je fietsen huren, zoals e-bikes, mountainbikes en zelfs scooters. Je kunt hier in je eigen tempo fietsen over het vlakke, goed onderhouden parcours of een rondleiding maken langs het historische kanaal. Er zijn genoeg plaatsen om te stoppen en ook te genieten van lokaal eten en drinken! Als je avontuurlijk bent ingesteld, zijn er ook enkele uitdagende beklimmingen de bergen in, waar je wordt beloond met een prachtig uitzicht over twee landen. Hier is dus voor zowel jong als oud wat te beleven.

Ongeveer rond 1972 werd de rivier niet echt meer gebruikt, ruim 20 jaar later kwamen ze met het idee om de hele rivier op te knappen en er een toeristische trekpleister van te maken. Je kunt er inmiddels overal overnachten, naar restaurantjes en met je eigen bootje varen. De Slovácko-regio, waar het Bat'a-kanaal ligt, won in de Europese EDEN 2011-wedstrijd voor uitstekende toeristische bestemming. Dankzij de fietsroute, vele activiteiten en industriële geschiedenis is dit een enorme trekpleister voor toeristen. 

Je kunt ook kijken naar het Tomas Bata monument en je zult zien dat de oude glorie nog altijd aanwezig is. Ondanks het moderne leven en de nieuwe bestemming, blijkt de rijke geschiedenis niet te zijn vergeten.

Het Bata kanaal is niet alleen om langs te fietsen, maar zeker ook te varen


Geen zin om de hele tijd te fietsen? Het is hier heel gemakkelijk om een stukje met de fiets op de boot te stappen. Langs deze vaarroute kom je ook langs veel prachtige bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Buchlov met een schitterende binnentuin. Daarnaast vaart de boot ook langs het buitenmuseum in Modra, deze is opgericht om de cultuur en historie van Moravië te bewaren. Een ding is zeker, je zult je geen moment vervelen door de prachtige uitzichten en de bijzondere hotspots.

Leuke attracties in de buurt van het Bat'a kanaal

De Slovacko regio biedt vele attracties, zoals populaire wijnhuizen met exclusieve Moravische wijnen in Petrov. Je kunt hier bijvoorbeeld kiezen voor een wijnproeverij, of je neemt een lekker flesje mee voor thuis. Je kunt ook een kijkje in de stad Strážnice, die bekend staat om zijn folklorefestival en openluchtmuseum. 

Maar hou jij toch meer van een spa? Kijk dan eens naar Uherské Hradiště, Napajedla: het is een oud kuuroord dat ook een paardenfokkerij heeft waar je tot rust kunt komen terwijl je geniet van het uitzicht. Je kunt hier ontspannen en genieten van de rust en schoonheid. 

Als laatste tip kun je ook nog naar Kroměříž, dit wordt ook wel het Athene van Haná genoemd. Dit is een interessante plaats die de moeite waard is om te bekijken als je opzoek bent naar het beste van het beste!

Geniet van dit leuke filmpje over de Morava:Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen