Wintersport in Tsjechië | winteractiviteiten vol adrenaline

Wintersport in Tsjechië | winteractiviteiten vol adrenaline

Als je aan wintersport in Tsjechië denkt, is de eerste gedachte waarschijnlijk skiën en snowboarden. Maar wist je dat Tsjechië nog veel meer spannende winteractiviteiten te bieden heeft? Het is tijd om je ski’s en snowboards aan te kant te zetten en de adrenaline te laten stromen in de Tsjechische bergen.

Sneeuwscooters

Sneeuwscooter tochten zijn voornamelijk bekend uit de bekende wintersportbestemmingen als Scandinavië en Canada. Maar ook in Tsjechië kan je genieten van deze uitdagende wintersportactiviteit Oorspronkelijk werden sneeuwscooters gebruikt voor praktisch vervoer in de sneeuw, maar nu zijn ze een spannende winterattractie geworden. In Tsjechië worden sneeuwscootertochten georganiseerd door verschillende organisaties, zoals KMSports in Loučná nad Desnou en Jakemoto-quad in Vysoke nad Jizerou.


Mushing

Mushing is voor velen waarschijnlijk een nieuw begrip, maar het is een avontuurlijke rit op een hondenslee die je waarschijnlijk wel kent van de Scandinavische bestemmingen. Gelukkig hoef je niet helemaal naar Scandinavië te reizen voor deze unieke ervaring, maar beleef je het gewoon in Tsjechië!

Onder begeleiding van ervaren instructeurs maak je kennis met de honden en de basis van het besturen van de slee. Daarna kun je optimaal genieten van de wind in je haar en het besneeuwde landschap. Sommige organisaties bieden zelfs de mogelijkheid om zelf de slee te besturen – een unieke ervaring! Er zijn verschillende locaties in Tsjechië waar je zelf mushing kunt proberen:

De organisatie Alaskan Dogs biedt diverse mogelijkheden voor mushing aan. Van speciale ritten voor kinderen tot een nachtelijke tour het kan allemaal. De slee zal bestuurd worden door de musher waardoor u optimaal kunt genieten van de prachtige natuur en de honden kunt bewonderen.

Wil je zelf de slee besturen? Dan ben je in Jeseníky op het juiste adres! Hier krijg je de kans om zelf de slee te besturen. Tijdens de georganiseerde tours zul je de slee met 4 tot 6 huskyhonden zelf mogen besturen. Weliswaar zal de musher achter al langlaufend achter de slee aangaan om alles in de gaten te houden. Hier zal je echter geen hinder van ervaren en bestuur je de slee dus helemaal zelf!

  • Mushing in West-Bohemen

In de alpenchalet van Eduard, gelegen tussen Neklid en Boží Dar, worden diverse activiteiten georganiseerd waaronder mushing. Hier maak je kennis met het hele proces rondom mushing. Van het leren kennen van de honden tot de basiscommando’s, de rit zelf en het verzorgen van de honden, je ontdekt het allemaal in Eduard.

Wil je kijken hoe de professionals te werk gaan? Neem dan in de winter een kijkje bij de Ice Ride. Met een afstand van bijna 150 kilometer en 5.000 hoogte meters is het een ware uitdaging, zelfs voor de ervaren mushers.

Mushing – Nadezda Murmakova - Shutterstock

Snowkiten

Ben je een ervaren skiër of snowboarder en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Denk dan eens aan snowkiten! Snowkiten combineert skiën of snowboarden met vliegeren. Over het algemeen is het niet moeilijk voor ervaren wintersporters, hoewel het met een snowboard wat uitdagender kan zijn dan met ski’s. Je bestuurt de vlieger met meerdere lijnen, waardoor je niet alleen over de grond kunt bewegen, maar ook kunt zweven.

Je kunt snowkiten ervaren op verschillende locaties in Tsjechië. Zo kun je bijvoorbeeld voor een cursus terecht bij Boží Dar, waar het grootste wintersnowkitingcentrum van Tsjechië gevestigd is. Daarnaast is dit een populaire bestemming in verband met de wind en sneeuwomstandigheden. Ook het nabijgelegen Abertamy Kite Centre biedt de verhuur van snowkites en diverse cursussen aan. Maar ook Černá v Pošumaví is een uitstekende locatie om kennis te maken met het snowkiten.

Snowkiting in Černá v Pošumaví – VisitCzechia – Turistický spolek Lipenska

Ski-bobslee

Ski-bobsleeën is een van de populairste wintersporten in Tsjechië, maar veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Daarom introduceren wij je graag aan het concept van ski-bobsleeën. Stel je een fiets voor met twee ski’s in plaats van wielen, waarbij de bestuurder ook ski’s aan heeft. Deze ski’s zijn echter een stuk korter dan de reguliere ski’s die we van de wintersport gewend zijn. De snelheid kan oplopen tot wel 120 km per uur, wat het een activiteit voor echte adrenalinezoekers maakt. Je kunt skibobs huren in de meeste grote skigebieden van Tsjechië. Geen zorgen, je hoeft niet met deze mega snelheid af te dalen, uiteraard kan je ook een langzamer tempo aanhouden 😊

Maar als je nog niet helemaal klaar bent om het zelf uit te proberen, kun je altijd de professionals van de nationale en internationale competitie bewonderen. Hoewel de data voor zowel de Skibob World Cup en het Tsjechische kampioenschap nog niet bekend zijn voor 2024, worden deze vaak in januari gehouden.

IJsklimmen

Voor liefhebbers van bergbeklimmen is ijsklimmen een unieke winterse uitdaging. Gelegen midden in het Nationaal Park Reuzengebergte, biedt Labské dol maximaal 16 klimmers per dag de kans om te klimmen. Het seizoen loopt van december tot maart, afhankelijk van de sneeuw- en ijsomstandigheden.

Om de natuur van het Nationaal Park te beschermen wordt deze activiteit alleen toegestaan als er minstens 30 centimeter sneeuw ligt en er voldoende ijs op de rotsformaties ligt. Voor het IJsklimmen is een registratie in het reserveringssysteem van de KRNAP- administratie vereist. Deelnemers kunnen vervolgens op de desbetreffende dag, hun klimvergunning ophalen bij het informatiecentrum van de KRNAP-administratie in Špindlerův Mlýn.


Kortom, wintersport in Tsjechië bestaat niet alleen uit skiën en snowboarden. Tsjechië biedt in de wintermaanden een breed scala aan uitdagende winterse activiteiten voor de avontuurlijke reiziger

Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen