Cesky raj

Boheems Paradijs, Cesky raj,  Kralovehradecky kraj

Wilt u zich wanen in een werelds paradijs? De bizarre rotsformaties, dichtbegroeide bossen en Middeleeuws aandoenende kastelen van Cesky Rai maken van dit gebied zonder twijfel een 'Boheems paradijs'! Het Boheems paradijs ligt in het noordwesten van Bohemen en de steden Jicin en Turnov gelden als poort tot het paradijs en als poort tot een ideale vakantiebestemming.

Reusachtige zandstenen rotsen markeren het gebied waarvan de historie zo'n 137 miljoen jaar terug gaat. De rotsen zijn veelal geformeerd in zogenaamde rotsensteden die surrealistisch aan doen. Slechts een bezoek kan een persoonlijk gevoel oproepen.  Enkele niet te missen rotsensteden zijn Prachovské skály, de rotsformatie Maloskalsko en de op de Dolomieten lijkende rotsen van Suché skály.

Tussen de rotsen door bevinden zich prachtige dichtgroeide (naald)(?)bossen en verschijnt zomaar ineens een schitterend meertje. Het Boheems Paradijs wordt geclassificeerd als zogenaamd middelgebergte. Dit zorgt ervoor dat ook de minder ervaren klimmer er uitstekend uit de voeten kan. Met kleuren zijn wandelroutes aangegeven, dus u hoeft te verdwalen tijdens een wandeling in dit imposante gebied. Ook aan fietsers is gedacht met een uitgebreid fietsroutenetwerk. De top van de hoogste berg, Kozakov, ligt op 744 meter en kunt u vinden in de buurt van Turnov. Op deze top is bovendien een uitkijktoren gevestigd waarvan u een schitterend uitzicht over de sprookjesachtige regio kunt hebben.

Jicin en Turnov worden gezien als de poort naar het Boheems Paradijs. Jicin is onlosmakelijk verbonden met generaal Albrecht van Wallenstein die de stad aanzien gaf wat nu nog bijzonder goed is terug te zien in het sfeervolle historisch centrum.Dertien kilometer ten noordwesten van Jicin verschijnen twee opvallende vulkaanrotsen aan de horizon. Een stevige klim brengt u naar 57 meter hoogte waar de hoogste helft (Panna) van de ruïne van het de Burcht van Trosky ligt. Vooral bij helder weer is het uitzicht vanaf deze vulkaanrots adembenemend. De Burcht bestaat uit twee torens die beide op zo’n vulkaanrots liggen. Het zijn de toren Panna wat Maagd en Babba wat Oude vrouw betekent.

Turnov is de andere stad in het Boheems Paradijs. Dit stadje wordt gezien als het toeristisch hart van de regio, onder meer door het Cesky Rai museum. Hier kunt u zich verwonderen over fossielen, sierraden en stenen die het gebied herbergt (niet het juiste woord). In het gezellige stadshart staan veel historische gebouwen in barokke, renaissantistische en gotische stijl.

De tijd heeft het Boheems Paradijs gevormd en haar sporen achtergelaten. Het kasteel Kost is goed in tact gebleven en mede daardoor een bezoek zeker waard. Een Engels- of Duitstalige rondleiding kan u veel leren over de historie van het kasteel en het gebied. In het kasteel is voor een ieder met een sterke maag een ietwat lugubere, maar zeker interessante kerker met martelwerktuigen ingericht. Ook interessant, maar iets minder luguber is de expositie van mineralen en fossielen die in het gebied ooit gevonden zijn.

Het kasteel van Kost ligt dicht bij de Ruïne van Trosky, en maakt een combinatiebezoek zeer aantrekkelijk.

In de winter zal het gebied omtoveren tot een wintersportparadijs. De steden Destne en Ricky zijn bekend om haar wintersportfaciliteiten. Vooral voor alpineskiën en langlaufen is het gebied bijzonder geschikt.Jiçin

Jičín is ontstaan als een overwegend houten stad in het landschap van het Boheems Paradijs. De stenen vorm is een resultaat van de verbouwing die op initiatief van Albrecht von Wallenstein plaatsvond in het begin van de 17e eeuw. Hij heeft naar het ambitieuze ontwerp van Italiaanse architecten een vroegbarok kasteel een lustslot met een loggia, de nieuwe kerk voor het decanaat en een jezuïtisch complex laten bouwen. De Valdická poort is een markant dominant gebouw van de stad. De huidige classicistische vorm van de stad en van het kasteel zijn afkomstig uit de tijd van na de brand van 1768.

(Jellie:  geen leuke tekst is dit, probeer maar een algemene tekst te d maken met de volgende kernwoorden:   gezellig, sfeervol, historisch centrum, in teken van sprookjes, Joodse historie )

Turnov:  Kernwoorden:  Vandag de dag is Turnov het toeristisch centrum van het Boh.Paradijs.Historisch, stad bekend van de de stenen, sieraden etc. Museum van stenen, fossielen, sieraden etc.  School voor juweliers. Vele hist.gebouwen. Stadsplein/markt

Actieve vakantie in het Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs is in 2005 in het netwerk inbegrepen van de vooraanstaande Europese en Chinese geoparken van de UNESCO. Dit bekendste voorbeeld van de Tsjechische rotsensteden biedt een ideale bestemming voor de actieve- en familievakantie. De natuur- en historische monumenten worden er met elkaar verbonden door tientallen kilometers uitstekend gemarkeerde voetgangers- en fietspaden. Een uitstapje in het Boheems Paradijs maakt het in één dag mogelijk meerdere activiteiten  te ondernemen: een wandeling door een zandstenen rotsenstad, genieten van adembenemend uitzicht, een bezoek aan een van de burchten en kastelen (bijv. het romantische kasteel Sychrov of de ruïne van de burcht Trosky), zwemmen in open (zwem)water een of simpel uitrusten op een weiland. De liefhebbers van adrenaline verhogende sporten kunnen hun kracht tijdens rotsenbeklimming of paragliding beproeven. (www.cesky-raj.info, www.bohemian-paradise.info)

foto's: Czechtourism
Reactie plaatsen