Een reis langs de twaalf UNESCO-monumenten van Tsjechië

Een reis langs de twaalf UNESCO-monumenten van Tsjechië

Tsjechië kent twaalf UNESCO-werelderfgoederen. “Culturele of natuurlijke monumenten die mondiaal gezien uitzonderlijk en onvervangbaar zijn.” Ze bieden een overzicht van de Europese geschiedenis van de romaanse periode tot de twintigste eeuw:

  • van eeuwenoude stadscentra
  • unieke boerenhuizen
  • Joodse monumenten
  • moderne architectuur

Maak een reis langs het Tsjechisch werelderfgoed.


Vier Tsjechische UNESCO-juwelen voor je op een rijtje

Cesky Krumlov UNESCO tjechiëCesky Krumlov, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Het meest bekende, meest bezochte en tevens grootste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië is het stadscentrum van Praag. De Praagse Burcht met de betoverende Sint-Vituskathedraal, de Oude Stad met het Oude Stadsplein en de vele andere kerken en paleizen vormen een prachtige architectonische collectie.

De historische stadscentra van de steden Český Krumlov, Kutná Hora en Telč staan tevens op de Werelderfgoedlijst.

Český Krumlov is een sprookjesachtige plaats met middeleeuwse straatjes, karakteristieke huizen en verbonden met vele legendes. Het charmante stadje is uniek vanwege haar kasteelcomplex met barokke theater. Het kasteel torent hoog boven de meanders van de Moldau uit.

In het historische centrum van Kutná Hora is de gotische Sint-Barbarakerk het bezoeken waard. De geschiedenis van Kutná Hora is onafscheidelijk verbonden met de zilvermijn. Het zilver bracht enorme rijkdom en heeft bijgedragen aan een aantal prachtige monumenten, zoals de Onze Lieve Vrouw kathedraal in het stadsdeel Sedlec, herbouwd in de barokke stijl door Santini.

Het renaissancejuweel onder de Tsjechische steden is Telč. Een geheel bewaarde middeleeuwse stad met watervesting, een kasteel en een marktplein met daaromheen schilderachtige huizen met gevels in renaissance- en barokstijl.

Architect Santini bouwde een fantastisch gebouw gehuld in geheimen

Zelena Hora UNESCOZelena Hora, foto: Libor Svacek, CzechTourism

Nog geen 100 km ten zuidoosten van Kutná Hora ligt Žďár nad Sázavou. Boven de stad, op de Zelená hora (Groene Berg), staat de Bedevaartskerk van Sint Johannes van Nepomuk. De pelgrimskerk werd gebouwd aan het begin van de 18de eeuw en is het mooiste werk van de architect Johann Santini Aichel. Zoals vaak bij Santini’s bouwwerken, draait ook hier alles om symboliek – de plattegrond heeft de vorm van een pentagram, vijf uitgangen en ook vijf sterren en vijf engelen op het hoofdaltaar. Dit fantastische gebouw is volgens legendes gehuld in geheimen.

UNESCO op het Zuid-Boheemse platteland

Lednice-Valtice UNESCOLednice-Valtice , foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Holašovice is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorbeeld van een traditioneel Midden-Europees dorp. Er staan enkele tientallen huizen uit de 18e en 19e eeuw in een stijl die bekend staat als de ‘Zuid-Boheemse boerenbarok’. In Zuid-Moravië strekt zich het Cultuurlandschap Lednice-Valtice uit; het grootste kunstmatig aangelegde cultuurlandschap van Europa. De adellijke familie Liechenstein creëerde een bijzonder landschap rondom de kastelen van Valtice en Lednice. Het uitgestrekte gebied met bossen en parken werd gevormd volgens de principes van de Engelse landschapskunst. Het natuurerfgoed is in 1996 op de lijst van de UNESCO opgenomen.

Joodse monumenten in Třebíč op de Werelderfgoedlijst UNESCO

Trebic UNESCO TsjeschiëTrebic, foto: Jaroslav Mares, CzechTourism

Gelegen aan de oevers van de rivier Jihlava ligt de Moravische stad Třebíč. De monumentengroep in Třebíč bestaat uit de romaans-gotische Sint-Procopiusbasiliek en de joodse wijk Zámostí; naast Jeruzalem het enige, zelfstandig genoteerde joodse monument op de Werelderfgoedlijst UNESCO. Beide genoemde monumenten zijn een stille getuigenis van het samenleven van Joden en Christenen in een kleine Moravische stad. In de Joodse wijk zijn meer dan honderd huizen bewaard gebleven, inclusief twee synagogen en het toenmalige raadhuis. De St. Procopius basiliek, oorspronkelijk een deel van het Benedictijnenklooster uit de 13e eeuw, werd gebouwd onder de invloed van de West-Europese bouwkunst.

Unieke en functionele villa Tugendhat ontworpen door architect Ludwig Mies van der Rohe

Villa Tugendhat Brno TsjechiëVilla Tugendhat, foto: Aleš Motejl, CzechTourism

Villa Tugendhat in Brno, gebouwd in 1929-1930 in opdracht van het echtpaar Tugendhat, is één van de meest belangrijke voorbeelden van de functionalistische bouwstijl van architect Ludwig Mies van der Rohe. De villa is het enige moderne monument in Tsjechië dat op de Werelderfgoedlijst UNESCO staat. Door het gebruik van stalen frames zonder dragende wanden was de architect in staat om een nieuw en informeel concept te creëren; open ruimtes die verbonden zijn met de omgeving. De villa wordt beschouwd als één van de mijlpalen van de wereldarchitectuur van de 20ste eeuw.

Ontdek de stad Olomouc en de Květná tuin in renaissancestijl

Olomouc unesco tsjechieOlomouc, foto: Libor Svacek, CzechTourism

In de Moravische stad Olomouc staat de barokke Zuil van de Heilige Drievuldigheid. De gedenkzuil komt uit de 18e eeuw en is gebouwd in een karakteristieke stijl bekend als ‘Olomouc-barok’. Het 35 meter hoge zuil is omgeven met een barokke beeldengroep en vormt een indrukwekkende sculptuur en is de grootste in Centraal-Europa.

Op een half uur rijden van Olomouc ligt het Aartsbisschoppelijk kasteel en de tuinen van Kroměříž. De Podzámecká tuin sluit direct bij het kasteel aan en aan de zijkant ligt de buitengewone Květná tuin in renaissancestijl. Er zijn:

  • doolhoven
  • priëlen
  • bassins
  • fonteinen
  • een plantenkas
  • een zuilengalerij
  • en oneindige groene hagen van nauwkeurig geknipte struiken en bomen.

Het renaissance kasteel in Litomyšl, geïnspireerd door Italiaanse bouwkunst, is uniek vanwege de sgrafitto-versiering op de façades.


Over de schrijver
CzechTourism Benelux is de officiële toeristische organisatie van Tsjechië gevestigd in Amsterdam. Het Tsjechische Verkeersbureau biedt toeristische informatie aan en zet Tsjechië als vakantieland op de kaart in de Benelux door middel van offline en online marketing- en PR-activiteiten.
Claudi
Door

Claudi

op 16 Jul 2018

Ik vraag mezelf nu af waarom ik nooit eerder heb overwogen een trip te maken hier naartoe. Ziet er prachtig uit.

Reactie plaatsen